فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 151 (تابستان 1400)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 151 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه روهی*، سید هدایت جلیلی صفحات 4-30

    اهمیت فرازبان «تاویل» در فهم متن قرآنی با تحولات معنایی که در تاریخ هرمنوتیک اسلامی داشته است، پرسش از ضابطه مندی و ضابطه پذیری آن را ضروری و لازم می نمایاند. امکان طرح این پرسش با توجه به تلقی های معنایی متفاوت تاویل، بر این نکته مترتب است که نخست بدانیم از کدام تاویل و معنای آن بحث می کنیم و متعلق بحث چیست؟ ازاین رو با توجه به تعداد تلقی هایی که از تاویل وجود دارد، می توان گفت: پرسش از ضابطه پذیری و ضابطه مندی ساحت تاویل نیز صورت بندی های متفاوت و پاسخ های متعدد خواهد داشت.پژوهش پیش رو با مطرح کردن چهار گام مقدماتی (1. دوگانه تفسیر/ تاویل،2. سیطره فرازبان «تفسیر»، 3. تفسیر؛ امری ضابطه‫پذیر و ضابطه‫مند، 4. قالب‫های بیانی ناظر به ضابطه‫مندی تاویل) به گونه سربسته و اجمالی بستر ضابطه پذیری تاویل را مهیا نموده تا از رهگذر آن زمینه مناسبی را برای طرح پرسش از ضابطه مندی و ضابطه پذیری «روایات سه گانه تاویل: (روایت اول: عدول از معنای ظاهر، روایت دوم: عبور از معنای ظاهر و رسوخ به لایه های زیرین معنا، روایت سوم: اعیان خارجی محسوس و حقایق عینی)» فراهم آورد که در ضمن پاسخ گفتن به هریک از پرسش ها، ضوابط و قواعد مربوط در ساحت تاویل را خاطرنشان سازد.

    کلیدواژگان: معانی تاویل، ضابطه مندی تاویل، تفسیر، فهم قرآن، هرمنوتیک اسلامی، تحلیل روش شناختی
  • سعیده فخارنوغانی* صفحات 31-52
    یکی از جریان های مهم در اخلاق پژوهی در تمدن اسلامی، طب انگاری اخلاق است. در منشا پیدایش این جریان می توان به تاثیرپذیری اخلاق پژوهان از سنت تفسیری اشاره کرد. دانشمندان علم اخلاق با الهام گرفتن از مفاهیم قرآنی، مانند بیماری و سلامت قلب، فضایل و رذایل اخلاقی را با انگاره بیماری و سلامت بررسی کرده اند. قراین موید این نظریه که در این نوشتار واکاوی شده، با بررسی معانی و وجوه «قلب» و «بیماری» و نیز تعیین مصادیق بیماری قلب در تفاسیر آیات دوازده گانه «فی قلوبهم مرض» قابل ردیابی است. مفسران با ذکر دلایل اینکه چرا قرآن از کلمه «مرض» در این آیات استفاده کرده است، به ایجاد انگاره طبی یا مدل پزشکی در تحلیل بیماری های اخلاقی و فکری کمک کرده اند. این امر می تواند در نهایت به ایده نظریه قرآنی سلامت بینجامد.
    کلیدواژگان: نظریه قرآنی سلامت، سلامت قلب، بیماری قلب، طب انگاری اخلاقی، مرض
  • مهدی سلیمی، فرزانه روحانی مشهدی* صفحات 53-78
    در عصری که گفتمان جهانی سازی، ذهن بسیاری از اندیشمندان را به خود جلب کرده، بررسی نسبت دین با این گفتمان، دغدغه ای جدی است، به ویژه آنکه قرآن سخن از دین جهانی اسلام به میان آورده و وعده به غلبه آن بر همه ادیان و گفتمان ها در گستره جهانی داده است. مسئله این است که بشر چه نقشی در این وعده الهی دارد؟ آیا قرآن راهکاری در این راستا برای مسلمانان پیش گذاشته است؟ تحقیق حاضر با استقراء در قرآن و استخراج آیات مرتبط و بررسی تحلیلی آن ها به روش کتابخانه ای، به راهکار های متعدد دست یافته که کلیدی ترین آن، «الگوی جهانی شدن» جامعه اسلامی است. مسلمانان برای تحقق جهان گستری دین باید با «کنترل درون»، «نصرت دین الهی»، «استقامت ورزی» و «اصلاح گرایی» خود را پرورانده و حرکت تاریخی خود را به جای برون نگری و رویکرد پی رونده، به درون نگری و رویکرد پیش رونده تغییر دهند و با جهاد مستمر تلاش کنند تا دین را از ساحت نصوص به ساحت تمدن عینیت ببخشند و خود الگو و مقتدای جهانیان شوند.
    کلیدواژگان: مهدویت، اصلاح گرایی جامعه، جهان گستری دین، الگوی جهانی، کنترل درون
  • علی کریم پور قراملکی* صفحات 79-98
    عالمان مسلمان با تدبر در آیات قرآن، و تحلیل توحید، به اقسام مختلفی از توحید اشاره می نمایند. اثبات وحدانیت خداوند با تحلیل اسماء، افعال و اوصاف خداوند، بخش مهمی از طرق تثبیت توحید و تبیین اقسام آن به شمار می ‍ آید. تحلیل حقیقت توحید با نگرش عزت، می ‍ تواند یکی دیگر از منابع مهم اصطیاد توحید باشد. اثبات توحید بر پایه اصل عزت در پژوهش های پیشین دیده نمی شود. ضرورت بحث کنونی در نوع شناخت یگانگی خداوند، به لحاظ کسب نگاهی جدیدتر به عزت و اثرگذاری توحید مبتنی بر عزت در زندگی انسان است. در این مقاله، با روش توصیفی _ تحلیلی از آیات قرآن و احادیث، توحید عزت بنیان بررسی می ‍ شود. بر اساس تحلیل مفهوم قرآنی عزت و بازشناسی آن با رویکرد توحیدی، اصل عزت به مثابه ماخذ برهان اثبات توحید قرار می ‍ گیرد. این ماخذ، ابعاد جدیدی از توحید را نشان می ‍ دهد. یافته های پژوهش، معطوف به این حقیقت است که توحید عزت بنیان و ویژگی های آن، از آیات و احادیث قابل اصطیاد است.
    کلیدواژگان: توحید، آیات قرآن، عزت، توحید عزت بنیان، الوهیت
  • جواد ایروانی* صفحات 99-125
    آیات و روایاتی که به نکوهش کفار و مخالفان و رفتارهای آنان پرداخته یا تعامل مسلمانان را با آنان بیان کرده است، این ادعا را به میان می آورد که اسلام، نظام اخلاقی تبعیض آمیزی را به سود مومنان و برضد غیر مسلمانان ارایه نموده و ارزش های اخلاقی و انسانی را برای غیر مسلمانان نادیده گرفته است. این تحقیق درصدد پاسخ به این ادعاست. براساس این تحقیق، مبتنی بر آموزه های دینی، در رعایت اصول اخلاقی و رفتارها و آداب اجتماعی، تبعیض طبقاتی براساس عقیده وجود ندارد، بلکه موضوع در اینجا، «انسان» است و جز در موارد استثنایی، بین مسلمان و کافر تفاوت و تمایزی قرار داده نشده است. آنچه ادعای مذکور را تقویت کرده است، از یک سو عدم تفکیک بین «جایگاه معنوی» افراد با حوزه «تعاملات اجتماعی» است، و از سوی دیگر آموزه هایی که از آن ها، جواز «سب»، «بهتان» و «غیبت» مخالفان برداشت شده است. نوشته حاضر این برداشت ها را به نقد کشیده و لزوم رعایت ارزش های اخلاقی و رفتاری در مواجهه با غیرمسلمانان را اثبات کرده است.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، تعامل با کفار، ادعای تبعیض طبقاتی، سب و بهتان مخالف
  • علی رضایی کهنمویی* صفحات 126-149
    وصف رحمت در قرآن کریم بارها در قالب های مختلف به خدای سبحان منتسب گشته و آثاری اساسی و بس مهم برای آن یاد شده است؛ از این رو، ارتقای معرفت در خصوص آن مهم و مفید است. طبیعی است که واکاوی مفهوم «رحمت الهی» ابتدایا منوط به مفهوم یابی خود ماده رحمت است. تحقیق حاضر کوشیده به شیوه توصیفی _ تحلیلی به تعریفی دقیق تر از ماده رحمت و در پی آن ارایه مفهومی دقیق تر در خصوص «رحمت الهی» بپردازد و البته در این مسیر به گونه مقتضی از راهکارهای معناشناسی بهره برده است. باری می توان گفت: «رحمت» در معنای اصلی اش عبارت است از میل درونی به ایصال خیر به «مرحوم»، که از محبت برخاسته از نوعی مبدا مشترک یا قرب پیشین نشیت می گیرد. در موارد انتساب ماده «رحمت» به خدای سبحان در آیات شریفه نیز، به رغم برخی تاویلات خلاف ظاهر، به نظر می رسد مراد از رحمت، مفاد متعارف معنای پیش گفته، البته با لحاظ شان الهی است؛ هرچند از باب مجاز، گاه رحمت الهی، به فعل افاضه و انعام الهی یا مصداق خارجی نعمت و فیض الهی نیز اطلاق شده است.
    کلیدواژگان: رحمت، رحمت الهی، مهربانی خدا، اوصاف الهی، معناشناسی
|
  • Farzaneh Rouhi *, Seyed Hedayat Jalili Pages 4-30

    The importance of "interpretation" in understanding the Qur'anic text with the semantic changes that it has had in the history of Islamic hermeneutics, makes the question of its normativeness and normability necessary. Considering the different semantic interpretations, to ask this question, we must first know which interpretation and meaning we are discussing. Therefore, according to the number of interpretations, it can be said that interpretation normativeness and normability will have different formulations and multiple answers. The present study introduces four introductory steps (1- dual interpretation 2- translingual dominance of "interpretation" 3- interpretation; normativeness and normability 4- expressive forms related to interpretive standardization) briefly provides the interpretability. In order to provide a suitable ground for raising the question of the normability and normability of the three interpretation: (deviation from surface meaning, penetration into the lower layers of meaning, and tangible external objects and objective facts) While answering each question, note the relevant rules and regulations in the field of interpretation.

    Keywords: meanings of interpretation, normativeness of interpretation, interpretation, understanding of Qur’an, Islamic hermeneutics, methodological analysis
  • Saeedeh Fakhar Noghani * Pages 31-52
    One of the important issues in research ethics in Islamic civilization, is knowing ethics as medicine. The origin of this trend can be considered as the influence of interpretive tradition on the ethicists. Inspired by Qur'anic concepts such as sickness and heart health, ethicists have studied moral virtues and vices with the sickness and health concept. Evidence for this theory, which has been examined in this article, can be traced by examining the meanings and aspects of "heart" and "sickness" as well as determining instances of heart sickness in the interpretations of the twelve verses "There is a sickness in their hearts". The commentators have helped to create a medical idea or medical model in the analysis of moral and intellectual sickness by mentioning the reasons why the Qur'an uses the word "sickness" in these verses. This could eventually lead to the idea of the Qur'anic health theory.This could eventually lead to the idea of a Qur'anic theory of health.
    Keywords: Qur'anic theory of health, heart health, heart sickness, moral medicine, Sickness
  • Mahdi Salimi, Farzaneh Rohani Mashhadi * Pages 53-78
    When globalization is the dominant approach in the minds of many thinkers, the study of the relationship between religion and this discourse is a serious concern. Mostly because the Qur'an discuss about Islam as a universal religion and it has promised to overcome all religions and discourses worldwide. The question is what is the role of man in this divine promise? The present study, by extracting related verses and analyzing them in a library method, has achieved several methods; the most important of them is the "globalization model" of Islamic society. In order to realize the universality of religion, Muslims must strengthen "inner control", "victory of the divine religion", "endurance" and "reformism" and change their historical movement to introspection and progressive approach instead of extraversion and progressive approach, and constantly try to objectify religion from the field of texts to the field of civilization and become the model  of the world.
    Keywords: Mahdism, social reformism, worldview of religion, Global Model, internal control
  • Ali Karimpour Gharamaleki * Pages 79-98
    Muslim scholars, by contemplating the Qur'an verses and analyzing monotheism, refer to different types of monotheism. Proving the oneness of God by analyzing the God's names, actions and attributes is an important part of establishing monotheism and explaining its types. Analyzing the truth of monotheism with dignity can be another important source of achieving monotheism. There is no proof of monotheism based on dignity in previous researches. This issue is necessary in terms of gaining a newer view of dignity and the impact of dignity-based monotheism on human life. In this article, with the descriptive-analytical method of Qur'anic verses and traditions, the dignity-based monotheism is examined. Based on the analysis of dignity-based monotheism Qur’anic concept, and recognizing it with a monotheistic approach, the dignity principle is the proof of monotheism. This source shows new dimensions of monotheism. The findings are focused on the fact that the dignity-based monotheism and its characteristics can be found in verses and traditions.
    Keywords: Monotheism, Qur’anic verses, dignity, dignity-based monotheism, divinity
  • Javad Iravani * Pages 99-125
    Verses and narrations that condemn the infidels and their behaviors or express the  Muslims' interaction with them, have made the doubt that Islam has presented a discriminatory moral system for the benefit of believers and against non-Muslims, and has ignored moral values and humanity for non-Muslims. This research, which is organized by library research methods and descriptive analytical method, seeks to answer this doubt. According to this research based on religious teachings, in observing moral principles and social behaviors and customs, there is no class discrimination based on belief, but the subject here is "human" and, except in exceptional cases, there is no  distinguishes between Muslims and infidels. What has strengthened this doubt is, on the one hand, the lack of distinction between the "spiritual status" and the "social interaction". On the other hand, there are teachings that authorized "vilification", "slander" and "backbiting" to opponents. The present article criticized these perceptions and proves the need to observe moral and behavioral values confronting non-Muslims.
    Keywords: moral values, Interaction with infidels, class discrimination doubt, vilification, slander to opponents
  • Ali Rezaei Kahnamooi, * Pages 126-149
    The description of mercy in the Holy Qur'an has been attributed to God Almighty many times in various forms and fundamental and very important works have been attributed to it; therefore, promoting knowledge about it is important and useful. It is clear that the analysis of the "divine mercy" concept is primarily dependent on mercy concept itself. The present study intends to extract a more accurate definition of the mercy concept in a descriptive-analytical manner and then provide a more accurate concept of "divine mercy". Of course, in this way, semantic solutions have been used appropriately. In general, mercy in its original meaning is the inner desire to deliver good to the deceased, which arises from common love. As for the mercy of God Almighty, in spite of some statements, the meaning of mercy does not mean anything other than the conventional concept; however, sometimes the act of divine bestowal or reward or the external example of divine blessing and grace is also referred to as mercy.
    Keywords: mercy, divine mercy, God's kindness, divine attributes, semantics